Fimage Storytellers – Mikko Nikkinen

Teksti Olli Manninen
Kuvat: Mikko Nikkinen

Seikkaileva self-made man

Kuvailen itseäni Kaakonkulman Sveitsin armeijan linkkariksi. Väännyn melkein mihin tahansa toimeksiantoon, tosin yksityisasiakkaille sanon kiitos ei. Niihin liittyy usein budjetillisia riskejä ja ne saattavat aikataulullisesti karata käsistä.

Olen kouluttautunut valokuvaajaksi käytännön kautta. Olin jo nuorena kiinnostunut luonnosta, ulkoilusta ja retkeilystä. Halusin dokumentoida omia reissujani valokuvina ja tarinoina. Vanhempana aloin matkustella ympäri maailmaa. Kuvasin ja videokuvasin matkojani innokkaasti. Aloin kaupata tuotoksiani eri medioihin.

Tein fillariretkiä Islannin ympäri ja Himalajalle sekä kiersin Euroopan fillarilla. Nämä seikkailut kiinnostivat medioita ja sain töitäni läpi esimerkiksi Retki-lehteen ja Yleisradiolle. Tein jo 1990-luvun puolivälissä Ylelle vuorovaikutteisia multimediaprojekteja, joissa kuuntelijat saattoivat seurata fillariretkiäni radiosta ja lähettää minulle viestejä nettipalvelun kautta. Se oli eräänlaista yhden miehen sosiaalista mediaa. Olin edellä aikaani, kun Facebookiakaan ei ollut vielä perustettu. Vakuutuin, että tästä tulee ammattini ja perustin oman yrityksen, Storymakersin.

Palveluasenteella eteenpäin

En ole koskaan halunnut keskittyä pelkästään valokuvaamiseen, vaan aina pyrkinyt kasvattamaan ja monipuolistamaan osaamistani, olipa kyseessä kuva, liikkuva kuva, ääni tai tarinankerronta. Pelkän valokuvauskortin varassa pelaaminen olisi nykyaikana vaativaa, sillä kilpailu alalla on kovaa. Olen halunnut viedä palveluvalikoimaani sellaiseen suuntaan, jolle asiakaskunnassani on kysyntää. Yhteistyökumppanini haluavat entistä enemmän perinteisten tuotekuvien ohella myös muuta visuaalista viestintää. Tällaisella palveluasenteella olen saanut asiakkuuksia, mitkä muuten olisivat saattaneet mennä sivu suun ja myös syvennettyä yhteistyötä nykyisten asiakkaitteni kanssa.

Lähtökohtani on löytää ratkaisu asiakkaitteni visuaalisen viestinnän pulmiin. Ulkoilun ja outdoor -asiakkuuksien rinnalla olen vuosien varrella erikoistunut myös teollisuuden ja rakentamisen asiakkuuksiin. Näiden alojen toimeksiannoissa korostuu työturvallisuuteen liittyvät asiat. Yhteistyö on silloin helppoa, kun molemmat osapuolet osaavat toimia ammattimaisesti. Olenkin kurssittanut itseäni työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Työturvallisuuskortti avaa ovia asiakkuuksiin, joihin liittyy erilaisia riskejä. Työskentelinpä sitten Grönlannin tai Huippuvuorten vaativissa sääoloissa tai teollisuuden riskialtteissa ympäristöissä, on minun osattava varautua erilaisiin riskeihin. Vuoristossa opas kertoo minulle, missä voi kulkea ja missä on turvallista kuvata, teollisuusympäristöissä yhteyshenkilöni valottavat toimeksiantojen pelimerkit.

Persoona peliin

Työturvallisuusasiat ovat tärkeitä, mutta vahvin työkaluni on oma persoonaani. Olen valmis laittamaan itseni likoon mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Vaikka olen kuvannut paljon vaikeissa sääoloissa maalla ja veden alla tai vaikeissa teollisuusympäristöissä, on inhimillisiin tilanteisiin meneminen usein vaativinta. Olen seurannut kuvaajana saattohoitopotilaan viimeisiä hetkiä tai ollut ottamassa iloista kuvaa vaikeavammaisesta lapsesta. Näissä tilanteissa kuvaajalla täytyy olla pelisilmää ja tilannetajua vangita visuaaliset hetket niin, että niistä välittyy oikealla tavalla arvostus kuvattavia kohtaan. Valokuvauksessa on mielestäni pohjimmiltaan kysymys eettisistä ja moraalisista valinnoista. Olen kuvaustilanteessa harmaa seuraaja, joka tekee työnsä häiritsemättä ja ymmärtää sulkea kameransa oikealla hetkellä.

Olen toiminut pian 20 vuotta yhden miehen yrityksenä, jonka tukena on vakiintunut verkosto kuvankäsitteljöitä, 3D -videoeditoijia, musiikintekijöitä, graafikkoja ja verkkosivuntaittajia. Näin yritykseni Storymakers pääsee mukaan hankkeisiin, jotka eivät välttämättä olisi mahdollisia muuten yhden miehen yritykselle. Asiakaskuntani koostuu teollisuuden ja rakentamisen suuryritysten lisäksi repparikuvauksista ulkoilun, outdoorin ja matkailualan julkaisuihin sekä muihin asiakaslehtiin.

Haluan myös kustantaa kirjoja. Vuonna 2012 julkaisemastani Suuri Saimaa -valokuvakirjasta otettiin vuonna 2014 myös englanninkielinen painos. Olen saanut teoksesta paljon myönteistä palautetta. Suhtaudun kirjan tekemiseen hyvin kunnianhimoisesti. Kirja on minulle pyhä esine ja sellaisen voi tehdä vain silloin, kun on täysillä mukana valitsemassaan aiheessa.

Teollinen internet hiipii työhön

Tällä hetkellä olen erittäin kiinnostunut kamerateknologian soveltamisesta teollisuuden työprosessien kuvaukseen tuottavuusnäkökulmasta. Idea on lähtöisin kokemuksista luontokuvaajana. Olen yhdessä OCTO3-ohjelmistoyrityksen kanssa kehittänyt kamerapakettipalvelun, jolla voidaan seurata esimerkiksi teollisuuslaitteiden toimintoja, työprosessien edistymistä tai laatu- ja työturvallisuusasioita. Tällaisen palvelun kautta olen ollut mukana toteuttamassa mm. Stora Enson Tainionkosken tehtaan kartonkikone 5:n tuottavuuden edistämiseen liittyvää projektia. Näin esineiden internet näkyy minun arjessani.

Verkostojen voima

Valokuvauksen ja kuvaamisen ammattikunnan tulevaisuus? Se on tietysti relevantti kysymys meille kaikille. Olen itse valinnut omat latuni ja polkuni, enkä hirveästi vilkuile muualle. On parempi keskittyä siihen, missä on itse hyvä ja kehittää osaamistaan sillä saralla eteenpäin. Voi olla raskasta, jos koko ajan miettii, mitä muut tekevät. Vaihdan ajatuksia työstäni säännöllisesti muutamien tuttujen kuvaajakavereitteni kanssa. Pallottelemme ajatuksilla ja sparraamme toisiamme. Suosittelen tällaista verkostoitumista muillekin. On hyvä välillä miettiä omia lähtökohtia ja tavoitteita sekä kuunnella toisten mielipiteitä. Sitä kautta myös oma näkemys täsmentyy ja tietää entistä paremmin, minne suunnata.

– Mikko Nikkinen, Storymakers