Fimage Workshop – Post Control 7.5.2014

Fimagen jäsenillä tarjoutui mahdollisuus tutustua Helsinkiläisen jälkituotantoyrityksen Post Controllin tiloihin, laitteistoihin ja työnkulkuun. Paikalla oli reilut parikymmentä valo- ja videokuvaajaa.

Värimäärittely ja sävynsäädöt ovat yksi tärkeimpiä luovia kuvanmuokkauskeinoja oli sitten kyseessä liikkuva- tai still kuva. Hienovaraisilla sävymuutoksilla voidaan luoda ja vahvistaa tunnelmaa tai jopa vaihtaa tunnelmaa aamun kelmeästä sarastuksesta, illan muotoilevaan lämpimään valoon.

Still kuvaajat käyttävät pääsääntöisesti softapohjaisia ohjelmistoja työnkulussaan, mutta laajemmissa videotuotannoissa on usein käytössä manuaaliset edittipöydät, joiden avulla sävyjen säätö syntyy intuitiivisemmin kolmea “rullaa” ja erilaisia presettejä sisältäviä nappeja käyttämällä.

Post Control tekee vuosittain värimäärittelyt useampaan pitkään elokuvaan, kuten mm. maailman mainetta niittäneeseen Timo Vuorensolan Iron Sky natsisekoiluun. Plakkarissa on värimäärittelijä Marko Terävällä ja Timo Luomasella satoja mainoksia ja musavideoita. Myös ulkomaisia tuotantoja ovat nämä miehet olleet rustaamassa ajoittain.

Illan aikana käytiin läpi esimerkkejä erilaisista Post Controllin viimeaikaisista töistä ja kuinka sävyjä muokkaamalla on saatu yhdisteltyä erilaisia kuvia yhdeksi soljuvaksi videokuvaksi. Olipa mukana myös harvinaista herkkua eli 35mm ja 16mm filmikameroiden skannattua materiaalia.

Tekniikka tuntui kiinnostavan jäsenistöä kovasti, muodostaahan tekniikka perustan koko visuaaliselle kuvatuotannolle. Etenkin videopuolella formaattien viidakko on valtava ja erehdyksiä on helppo tehdä siten, että lopputulos ei välttämättä ole kaunista katseltavaa.

Ilta sujui rennosti Post Controlin “leffateatterissa” nahkasoffalla löhöillessä, kauniita kuvia katsellen. Oli hienoa nähdä kuinka taitavasti kuvan sävyt taipuvat heidän osaavissa käsissään.

Suuri kiitos Markolle ja Timolle kurssin järjestämisestä, huippuhomma!

Tustustu täältä Post Controlin tuotantoihin.

Timo Luomanen tahtipuikoissa Manuaalinen säätöpöytä, jokapojan päiväuni! Workshoppi keräsi parikymmentä Fimagelaista paikalle Marko Terävä puikoissa