Fotofinlandia Perttu Saksallle

 Valokuvaaja Perttu Saksan hellyyttävät ja osittain myös pelottavatkin apinakuvat Echo- sarjasta on palkittu Fotofinlandia palkinnolla tänään Helsingissä. Kysyimme Pertulta muutaman kysymyksen liittyen valokuvan nykytilaan.

Mitä Fotofinlandian voitto merkitsee sinulle?

Onhan se toki hienoa, että saa tunnustusta. Mun mielestä tänä aikana, se että valokuvaajat yleensä ylipäätään tekevät pitkäjänteisiä omia projekteja, joiden päällimmäiset lähtökohdat eivät ole pelkästään napinpainalluksessa, vaan käsitteellisessä hyvässä sisällössä, on todella tärkeää. Koen sen jonkinlaisena selviytymisehtona alalla.

Oliko kuvia tehtäessä jo ajatukset Fotofinlandiaan osallistumisessa?

No itseasiassa päätin laittaa kuvat aivan viime tingassa mukaan. On ollut niin pirun kiire monessa projektissa lähikuukausina.

Nostavatko mielestäsi kuvakilpailut valokuvan arvostusta?

Mielestäni kilpailuissa kuvan arvostusta nostaa se, että kilpailun yleinen taso on riittävän korkea.

Nykyinen valokuva on kertakäyttöistynyt. Uskotko, että laajat ja pitkäjänteiset kuvaprojektit edistävät alaa?

Kaupallisen valokuvaajan työ on pitkälti perustunut tuotantokoneiston omistamiseen ja toivonmukaan jonkinlaisen ammattitaidon omistamiseen. Tänä päivän tekniikka mahdollistaa kenelle tahansa tämän “tuotantokoneiston” hankinnan. Valokuvaus on tällä hetkellä kovin glamoröösi ammatti ja teknisesti onnistuneen kuvan tuottaminen helppoa. Itse en ole koskaan ajatellut kuvaa välinelähtöisesti. Kyse on enemmän sisällön tekemisestä ja ennenkaikkea ajattelusta. Ja sen kuvan tekeminen tulee tämän prosessin jälkeen.

Onko mielestäsi taidekuva ja kaupallinen kuva löytämässä yhteisen polun?

Käännän ton kysymyksen toisin. Hyvä sisältö ja kaupallinen raha toivonmukaan löytävät toisensa. Sä tiedät nettimaailman, kuvaa on pilvin pimein, mutta sisältö puuttuu. Tunnettu fakta on, että valokuvaajat ei paljoa kirjoja lue.

Luetko itse paljon?

Kyllä luen. Tavallaan toi kirjajuttu on kärjistys, ymmärrät kuitenkin varmaan pointin. Kuinka moni valokuvaaja tietää mitään kuvan vastaanottamisprosessista?

Mitä Perttu Saksa aikoo tehdä seuraavaksi?

Palasin hetki sitten Marokosta. Lähden kohta Afrikkaan tekemään omaa uutta projektia. Kesällä olen Suomessa ja rakennan itselleni “fasiliteetteja” Hankoon. Syksyllä on luvassa jonkin verran näyttelyitä ja näiden lisäksi muutamia kiinnostavia kaupallisia projekteja.

Miten ideat syntyvät sisälläsi? Kerrotko hieman tuosta prosessista?

Toi on hyvä ja hirveen hankala kysymys. Sanotaan, että omaa ajattelua voi kehittää ja tavallaan pyrkiä jäsentämään asioita, josta haluat kertoa tai mistä on pakottava tarve kertoa.

Syntyykö hyvät idea saunassa?

No siellä ne yleensä syntyy…

fotofinlandia-perttu-saksa-fimage-2014