Storytellers- Justus Järnefelt

Aloitin vuoden vaihteessa Fotonokan toimitusjohtajana. Luovan yhteisön johtaminen on haastavaa, mutta haasteet inspiroivat minua. Toimitusjohtajan työn ohessa jatkan edelleen myös valokuvausta.

Luovan yhteisön johtaja

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten kuvaamisesta, etenkin kasvoista. Richard Avedonin pelkistetyt mustavalkoiset kasvokuvat olivat merkityksellisiä oman tyylini kehittämisessä urani alkuvaiheessa. Avedonin tapa luoda tarinaa kuviinsa ja syvyyttä kuvaamiinsa henkilöhahmoihin on minun makuuni.

____________________________________

Justus Järnefelt

Erikoistuminen: Muoti,- ja Muotokuvat

Koulutus:  Kalamazoo Valley Community College (AAS), Visuaaliviestinnän Instituutti, Metropolia (Medianomi AMK)

Tavoitettavuus: www.fotonokka.fi

__________________________________

Kuvan symmetria ja tasapaino kiehtovat

Mielestäni on kaksi tapaa lähestyä valokuvausta. On kuvaajia, jotka tallentavat hetken jostakin tietystä tapahtumasta tiettynä aikana ja dokumentoivat maailmaa sellaisena kuin he sen näkevät, kokevat ja tuntevat. Toiset kuvaajat luovat kuvan tyhjästä, rakentavat itse lavastetun, fiktiivisen hetken, jonka dokumentoivat. Itse olen aina ollut kiinnostunut tästä jälkimmäisestä tavasta luoda kuvia. Haluan ottaa selkeitä, graafisia kuvia, joissa on tarina. Hyvä kuva kertoo jotain, mitä sanoin ei voi kertoa. Pidän tasapainosta ja symmetriasta valokuvissa. Yksinkertaiset tekniset ratkaisut sommittelussa kiehtovat minua.

“Haluan ottaa selkeitä, graafisia kuvia, joissa on tarina. Hyvä kuva kertoo jotain, mitä sanoin ei voi kertoa”. 

Muotia ja muotokuvia

Olen kuvannut urani aikana paljon muotia ja muotokuvia. Muotikuvissa luodaan usein tunnelmia, joiden kautta katsojille myydään enemmän mielikuvaa ja imagoa kuin itse tuotetta. Muotikuva oli minulle luontevin kuvauksen ala urani alkuvaiheessa senkin takia, että ala on nopeatempoista, teemat vaihtuvat myyntikausien mukaan useasti vuodessa. Eri kausilla tarvitaan erilaisia teemoja, fiiliksiä ja visuaalisia vaihtoehtoja. Pidän tästä nopea tempoisuudesta ja mahdollisuudesta kokeilla jatkuvasti jotakin uutta.

Olen teknisesti orientoitunut kuvaaja. Olen käynyt läpi monet kuvat kerronnan tyylit ja trendit. Valokuvaajan tehtävä on kameran tekniikan antamin keinoin muokata pysähtynyt hetki mahdollisimman mielenkiintoiseksi viestinnällisesti. Näiden teknisten keinojen hyödyntäminen määrittää kuvaajan tyylin.

 

Studiomiljöön kontrolli kiehtoo

Pidän siitä, että voin tehdä erityyppistä kuvaa. Rakastan haasteita ja uudenlaisten kuvatyylien opettelemista. Pidän valon kanssa leikkimisestä ja sen erilaisten ominaisuuksien kokeilemisesta. Haluan kokeilla aina kaikki mahdolliset vaihtoehdot ennen kuin voin rehellisesti tykästyä tiettyyn tyyliin. Haluan löytää syyn kaikille yksityiskohdille. Siksi olen ehkä kiintynyt kontrolliin, joka studiomiljöössä on.

Pidän myös suuresti miljöössätyöskentelystä. Kokemuksen kautta olen oppinut arvostamaan hallitsemattomia olosuhteita ja asioita tuotannoissa sekä oppinut jopa kääntämään niitä tuotannon hyväksi. Kun kuvauksissa oikeanlainen ukkospilvi osuu sattuman kautta juuri oikeaan paikkaan auringonlaskun aikaan, tuottaa se suurta mielihyvää.

“Pidän valon kanssa leikkimisestä ja sen erilaisten ominaisuuksien kokeilemisesta”. 

Itsensä haastaminen inspiroi

Kontrolloitujen mainoskuvien rinnalla haluan haastaa itseäni myös omilla projekteilla, sillä kaupalliset mainoskuvat eivät aina täytä sitä sisäistä paloa, miksi alalle alunperin hakeuduin. Olen viime aikoina pyrkinyt keskittymään tekemään enemmän omia kuvia ja kaivamaan jälleen  tarinaa ja sisältöä kuviini. Kuvasin nyrkkeilijä Timo Laineesta kuvasarjaa. Halusin haastaa itseäni tilanteeseen, missä en voi kontrolloida kuvattavia asioita ja missä oikean hetken taltioiminen on merkittävintä. Se oli todella tyydyttävää vastapainoa kontrolloitujen mainoskuvien puurtamiselle.

Tavoitteeni kuvaajana

Tarinan, viestin, sanoman tai merkityksen saaminen kuvaan on muodostunut minulle tärkeimmäksi tavoitteeksi, kun pääsen ottamaan osaa kuvantekoprosessin kaikkiin vaiheisiin. Joskus tilaustöissä kuvan konsepti on hyvinkin valmis, eikä kuvaajalta vaadita paljoa henkilökohtaista panosta teknisen toteuttamisen lisäksi. Jokaisen kuvaajan tavoite on kuitenkin uskoakseni päästä itse antamaan omaa näkemystään mahdollisimman paljon kuviin. Keinotekoisesti lavastamalla uskottavan tarinan ja todellisen dokumentaarisen tunnelman tekeminen on kiinnostavaa. On mahtavaa pystyä rekonstruoimaan oikeita tilanteita ja tapahtumia uskottavasti. Tavallaan tämä on katsojan huijaamista, mutta niin kauan, kun ei ole kyse uutisesta, se ei mielestäni haittaa. Muutenkin dokumentaarisen ja fiktiivisen kuvan raja on häilyvä esimerkiksi tositv-ohjelmissa, sosiaalisessa mediassa tai myös mainoskuvissa.

 

Tarinalliset kuvat kiinnostavat

Itse toivon kehittyväni kuvaajana. Maailma muuttuu ja kuvaustrendit sen mukana. Jos aikoo olla ammattikuvaaja usealla vuosikymmenellä, pitää osata imeä vaikutteita nykyhetken trendeistä. Minua kiinnostaisi päästä tekemään enemmän tarinallisia kuvia ja kuvasarjoja. Dokumentäärinen kuvaaminen on myös alkanut kiinnostaa enemmän. Näen itseni tulevaisuudessa samassa paikassa fyysisesti, mahtavien työkavereitteni ja kollegojen seurassa, tekemässä maailman mahtavinta duunia edelleen. 

Fotonokan toimitusjohtajaksi

Aloitin vuoden vaihteessa Fotonokan toimitusjohtajana. Luovan yhteisön johtaminen on haastavaa, mutta haasteet inspiroivat minua. Uskon, että Fotonokan kaltaisen luovan organisaation johtajana voin menestyä, sillä tunnen kollegani hyvin ja tiedän omasta kokemuksesta, millaista vetäjää luovat ammattilaiset arvostavat. Pidän toimitusjohtajan roolia mahdollistajana, joka antaa tilaa muille menestyä työssään. Kun kaikki työntekijät pääsevät toteuttamaan osaamistaan, syntyy laadukkaita töitä, jotka varmistavat liiketoiminnan jatkuvuuden. Haluan luoda Fotonokkaan jatkuvan ilmapiirin, missä työntekijät voivat olla flow-tilassa koko päivän. Uskon, että flow-tila ja positiivinen kassavirta kulkevat käsi kädessä. Fotonokka on kasvupaikka ja mahdollisuus niin työntekijöille kuin asiakkaillekin. Lisäksi on mahtavaa olla yhteisössä,missä nuoret lahjakkaat työntekijät haastavat minuakin kehittymään. 

Teksti: Olli Manninen