Storytellers – Pasi Salminen

Nopeus on vahvuuteni. Kiidän ketterästi asiakkaan luokse pakettiautollani, jossa on kuvauskalusto ja mobiili työpiste, tartun hetkeen ja improvisoin tilanteesta parhaat kuvat.

Mobiili monitoimimies

Oikeaan ohikiitävään hetkeen tarttuminen on varmaankin perua harrastamistani urheilulajeista, rullalautailusta ja lumilautailusta. Kuulun tähän snoukkaavien valokuvaajien heimoon, joille harrastuksesta on tullut myöhemmin vähän huomaamatta myös ammattikuvaajan ura. Kun kuvaa skeittailua tai lumilautailua, on oltava valppaana ja osattava vangita oikealla hetkellä, oikeassa paikassa ja oikealla valaistuksella juuri se täydellinen kuva, joka on visuaalisesti huikea ja johon myös kuvattava henkilö on tyytyväinen. Uskon, että snoukkakuvauksissa tarvittavasta kyvystä vangita salamannopeasti se oikea hetki ja toteuttaa laadukas kuva, on ollut paljon hyötyä myös myöhemmin muissa kuvatuotannoissani.

____________________________________

Pasi Salminen, 24h Photo Service

Erikoistuminen: yritysviestintä, henkilöstökuvaukset, mainoskuvaukset, studiokuvaukset, tapahtumadokumentointi ja kevyet videotuotannot

Koulutus: itseoppinut työn kautta

Tavoitettavuushttp://photo.pasisalminen.com, www.eventphoto.fi intagram.com/pasisalminen

+358-40-7223959 ja pasi@pasisalminen.com 

__________________________________

Yhteistyö Eero Ettalan kanssa avasi ovia

Kuvasin jo nuorempana skeittivideoita, mutta varsinainen ammattikuvaajan urani alkoi vuonna 2005, kun perustin oman firman ja aloin kuvata kokopäiväisesti. Olin työskennellyt skeittialan maahantuontiin erikoistuneessa Skateland Oy:ssa, jolle kuvasin tuotekuvia nettiin sekä mainoksiin lumi- ja rullalautailua. Samoihin aikoihin tuotin myös Neloselle skeittiohjelman ja työskentelin photoeditorina Asphalt-skeittilehdessä ja Snowextreme-lumilautailulehdessä. Tutustuin näihin aikoihin myös kansainvälisesti tunnetuimpaan suomalaiseen lumilautailulegendaan Eero Ettalaan, jonka kanssa aloin tehdä yhteistyötä. Ettalaa sponsoroineet Red Bull, Oakley, Nitro, DVS Shoes ja SkullCandy työllistivät meitä vuosittain hyvin intensiivisesti. Erilaisten kuvaussessioiden määrä saattoi vaihdella 30:sta 100:aan vuosittain. Hyvä yhteistyömme on jatkunut näihin päiviin asti. 

“Tutustuin näihin aikoihin myös kansainvälisesti tunnetuimpaan suomalaiseen lumilautailulegendaan Eero Ettalaan, jonka kanssa aloin tehdä yhteistyötä.”

”Ai Pasi on täällä, ei mitään hätää”

Lumilautailun markkinat alkoivat kuitenkin muuttua nopeasti. Sponsorointirahat niukkenivat. Moni alan lehti lopetti toimintansa. Aloin keskittyä enemmän yritysviestintään ja erilaisten tapahtumien dokumentointiin, mikä osoittautuikin fiksuksi vedoksi. Viimeiset kymmenen vuotta olen kuvannut paljon yritysviestintää, yritysten mainoksia sekä tapahtumadokumentointia. Näissä toimeksiannoissa snoukkakuvauksissa omaksumastani nopeasta toimintatavasta ja kyvystä improvisoida on ollut paljon hyötyä. Teen paljon yhteistyötä suurten pörssiyritysten kanssa. Näiden yritysten johtohenkilöt ovat usein kiireisiä ja heillä on minuuttiaikataulu, jolloin kuvaukset on voitava toteuttaa nopeasti, mutta lopputuloksen laatu ei saa kärsiä tiukasta aikataulusta.

Sain yhden parhaimmista luottamuksenosoituksista nyt jo eläkkeelle jääneeltä HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemeltä, joka totesi erään kuvaussessiomme yhteydessä kiireisille hallituksensa jäsenille: ”Ai Pasi on täällä, ei mitään hätää”. 

“Aloin keskittyä enemmän yritysviestintään ja erilaisten tapahtumien dokumentointiin, mikä osoittautuikin fiksuksi vedoksi.”

Yhden miehen armeija verkottuu

Teen mielelläni itsenäisesti töitä, sillä asiakkaani ovat tottuneet työskentelemaan suoraan kanssani ilman ylimääräisiä välikäsiä. Yritysten tapahtumakuvausten lisäännyttyä olen kuitenkin alkanut käyttää apuna useamman kuvaajan verkostoa, jota markkinoin asiakkaille Eventphoto.fi-nimellä. Näin voin tarjota asiakkailleni joustavammin ja monipuolisemmin kuvauspalveluja. 

Ääripäät kiehtovat

Intensiivisen tapahtumakuvauksen vastapainona teen myös studiokuvausta. Kun kuvaan paljon asiakkaiden tiloissa, saattavat työpäivät venyä pitkiksi. Studiokuvaus edustaa toista ääripäätä. Esimerkiksi Kultasepänliike E. Lindroos Oy:lle toteuttamani korujen mainoskuvat ovat inspiroivaa vaihtelua, kun voin studion rauhassa keskittyä sormusten ja erilaisten korujen muotoihin ja miettiä eri kuvausvaihtoehtoja. Tavoitteenani onkin jatkossa keskittyä enemmän tuottamaan monipuolisia kuvauksia studiossa voidakseni tasapainottaa työn ja perhe-elämän aikatauluja kolmen lapsen isänä. 

Elämäni ensimmäinen fyysinen markkinointiteko

Olen juuri saanut tuotettua elämäni ensimmäisen portfolion! En ole aiemmin ehtinyt edes ajatella portfolion tekemistä, kun työt ja toimeksiannot ovat seuranneet toisiaan. Osallistuin jokin aika sitten valokuvaaja Marko Rantasen valokuvauskurssille. Kurssille osallistuminen edellytti oman portfolion tekemistä. Innostuin aiheesta ja tuotin tähän astisista avaintöistäni normiportfolioista poikkeavan 64-sivuisen lehden, jossa on kuvien lisäksi taustoittavia tarinoita. Digitaalisen kuva-aineistojen sijasta halusin toteuttaa konkreettisen, fyysisen teoksen, jota näyttää asiakkaille. Jos olet nykyinen tai tuleva asiakkaani ja haluat itsellesi kopion lehdestä, niin laita viestiä tahdon@pasisalminen.com 

Canonin lähettiläs

Käytän työssäni monipuolisesti Canonin tuotteita niin video- kuin still -kuvauksissa. Olen mukana myös Canonin Nordic Teamissa lähettiläänä ja vierailen tässä tehtävässä vuosittain alan tapahtumissa. Ne ovat virkistävää vaihtelua omalle työlle. Pääsen testaaamaan samalla tuoteuutuuksia ja vaihtamaan ajatuksia niin ammattikuvaajien kuin harrastajien kanssa. Olin myös mukana 100 suomalaista valokuvaajaa -hankkeessa, jossa sata suomalaista nykyvalokuvaajaa valokuvataiteen, mainoskuvan, muotikuvan, muotokuvan, kuvajournalismin, dokumentaarisen valokuvan ja luontokuvan kentiltä pääsi esittelemään osaamistaan.

Teksti: Olli Manninen