Fimage Storytellers – Kreetta Järvenpää

Teksti Olli Manninen

Kauniin valon taitaja

Haluan valokuvaajana kertoa tarinoita, joiden tunnelma liikuttaa katsojaa. Olen kauniin valon ja aidon kuvan taitaja. Kuvissa saa mielestäni olla ripaus absurdiutta tai hulluutta, mikä yllättää. Kuvaan mielelläni ruoka- ja lifestylejuttuja sekä henkilökuvia.

Työskentelin kahdeksan vuotta Alma360:ssa, jossa sain tehdä paljon erilaisia töitä: henkilökuvia, ruoka- ja muotijuttuja sekä myös videokuvausta. Se oli käytännössä todellinen valokuvauksen korkeakoulu ja pääsin kehittämään osaamistani erilaisissa tehtävissä. Menestyäkseen tulevaisuudessa meidän kuvaajien on hyvä monipuolistaa osaamistamme ja ilmaisuamme.

Ryhdyin freelanceriksi vuosi sitten, sillä haluan kuvaamisen ohella toteuttaa myös muita unelmiani. Suurin osa ajastani kuluu edelleen toimeksiantoihin, joita teen medialle, mainostoimistoille tai suoraan yrityksille. Niiden rinnalla teen myös omia juttuja.

Olen tällä hetkellä hyvin kiinnostunut maalaamisesta, mikä tuo virkistävää vastapainoa tekniselle valokuvaukselle. Elän nyt onnellista aikaa: voin vapaammin määritellä, mitä teen, minulla on loistava työhuone ja mahtavat työhuonekaverit.

Hyvä kuva liikuttaa ja kertoo tarinan. Sen ei tarvitse välttämättä olla teknisesti täydellinen, mutta kuvan oivallus ratkaisee. Olennaista on myös, missä kontekstissa kuva julkaistaan. Väärässä yhteydessä loistavakin kuva voi menettää vetovoimansa.

Olen koukussa Instagramiin. Se piirtää valokuva-aurani yli Suomen rajojen ja vie taitoni globaaliin tilaan. Sen kautta olen tutustunut moniin ihmisiin, joita kiinnostavat samat asiat kuin minua. Olen saanut Instagramin kautta myös uusia yhteistyökumppaneita. Kuvien oikeudet verkossa herättävät tietysti keskustelua, mutta ei sieltä voi olla poiskaan.

Kreetta-series

Valokuvaajan unelmatoimeksianto? Kun saan olla mukana jo kuvausten suunnitteluvaiheessa, voin toimia omana äänitorvena ja ennen kaikkea auttaa asiakasta näkemään paremmin kaikki tekemisen mahdollisuudet mutta myös mahdolliset sudenkuopat.

Tiukat aikataulut ja jatkuva kiire tuovat omat rajoituksensa kuvakeikkoihin. Silloin arvostan selkeitä raameja siitä, mitä halutaan ja miten ideat toteutetaan. Haastavimpia keikkoja ovat tarkkaan määritellyt kuvauspaikat ja aikataulut. Koskaan ei voi tietää etukäteen, millainen valo on käytettävissä.

Brändin rakentamisessa valokuva on elintärkeä mielikuvan luoja. Kuvien suunnitteluun kannattaa panostaa. Sosiaalisen median temmellyksessä on mielestäni hyvä muistaa, että laatu korvaa määrän. Kuvien pitäisi antaa olla luonnollisempia, jolloin ne hengittävät paremmin ja niistä syntyy hetkiä, joihin on helpompi samaistua.

Nykyään ihmiset kuvaavat paljon, mikä on mielestäni hyvä asia. Kun teknologia on helposti saatavilla, demokratisoi se kaikkien mahdollisuuden kuvata sitä, mikä heitä kiinnostaa. Kilpailu on kovempaa, kun kuvia on helpommin saatavilla.

Uskon kuitenkin, että jatkossakin ammattitaitonsa oppinut ja sitä jatkuvasti kehittävä ja monipuolistava visuaalisen alan ammattilainen menestyy markkinoilla.

— Kreetta Järvenpää, valokuvaaja

 

Kreetta Järvenpää – Fimage portfolio

www.kreettajarvenpaa.com

www.gretchengretchen.com