Storytellers- Valtteri Kantanen

Töistäni jo puolet on nykyisin videotuotantoja. Liikkuvan kuvan lisäksi teen paljon myös mainoskuvausta ruokabrändeille ja promootiokuvia kulttuurialalle.

Liikkuva kuva hallussa

Valokuvaajan ura oli minulle jo nuoresta lähtien luonteva valinta, sillä visuaalinen maailma on aina kiehtonut minua. Nuorempana tein ystäväni kanssa sarjakuvalehteä. Piirsin ja maalasin paljon. Ruinasin vanhemmiltani videokameraa, mutta en saanut sellaista. Nykyisin minulla on ne lelut, mitkä lapsena jäi saamatta ja voin hyödyntää niitä työssäni. Ahmin koulussa kaikki mahdolliset kuvaamataidon kurssit, opin kehittämään filmiä ja tekemään videoita. Menin opiskelemaan ruotsinkielisen Arcadan ammattikorkeakoulun AV-linjalle liikkuvan kuvan kuvaamista ja editointia, mutta opiskelun aikana aloin kiinnostua enemmän kuitenkin valokuvaamisesta.

____________________________________

Valtteri Kantanen

Erikoistuminen: videotuotannot, mainos-ja promokuvat, ruoka ja lifestyle

Koulutus: YO, Medianomi AMK, VVI, KIT ja VAT

Tavoitettavuuswww.valtterikantanen.com

Studion vuokraus: www.kontrolz.fi

__________________________________

Velho kuvankäsittelijä mentorina

Täydensin opintojani Tampereen Visuaaliviestinnän instituutissa, jossa suoritin kuvallisen ilmaisun perustutkinnon ja valokuvaajan ammattitutkinnon. VVI:n koulutus antaa ammattikuvaajan työhön vankan teknisen lähtökohdan, mutta vastuu oman ilmaisun kehittämisestä jää pitkälti opiskelijalle itselleen. Mielestäni koulutuksessa voisikin panostaa enemmän myös visuaalisen ilmaisun ja tarinan kehittämiseen. Oman ilmaisuni kehittämisessä oppisopimuskouluttaja Oskari Hellmanilla oli suuri vaikutus. Hän on velho kuvankäsittelijä, joka rakentaa kuvat yhdistellen useita erilaisia elementtejä. Oivalsin hänen tavastaan työskennellä paljon ja kehitin omaa ilmaisuani myös hyödyntämällä kuvankäsittelyn tehokeinoja. Haluan loihtia visuaalisesti hienoja ja kiehtovia kuvia. Ei haittaa, vaikka kuvat näyttäisivät todellisen sijasta surrealistisilta.

“Mielestäni koulutuksessa voisikin panostaa enemmän myös visuaalisen ilmaisun ja tarinan kehittämiseen.”.

Osaaminen käyttöön tv-tuotannoissa

Uran alkuvaiheessa olin mukana useissa eri tv-kanavien ohjelmaprojekteissa kuvaajana. Näistä liikkuvan kuvan projekteista oli hyötyä, sillä pääsin myöhemmin kuvaamaan tv-ohjelmien promootiokuvia, mitä teen edelleen mielelläni. Lisäksi olen oppinut paljon ollessani mukana isommissa tuotannoissa.

Mieleeni on jäänyt viime vuosilta esimerkiksi Top Chef Duel -tv-tuotannon still-kuvaukset. Tuotanto kesti kaksi viikkoa, kun useimmiten kuvaukset kestävät korkeintaan pari päivää. Kuvasin Top Chef Dueliin ohjelman kaikki ruoka-annokset sekä kilpailijoiden ja tuomareiden pressikuvat. Tein lisäksi tv-kanavalle mainosjulisteen. Tässä tuotannossa pääsin hyödyntämään monipuolista osaamistani erityisen laajasti.

Seitsemän vuoden stillkuvaputki

Valmistuttuani VVI:stä tein aluksi jonkin aikaa myös aikakauslehti- ja asiakaslehtikuvausta, mutta huomasin kiinnostuvani enemmän mainoskuvauksesta, jossa oli mahdollista keskittyä pitkäjänteisemmin isompiin toimeksiantoihin. Urani alkoi kehittyä sitä polkua, jota olin jo opiskeluaikoina suunnitellut.

Vuodesta 2005 urallani alkoikin seitsemän vuoden stillkuvien kausi. Aloin tehdä paljon yhteistyötä sekä mainostoimistojen että yritysasiakkaiden kanssa. Tänä aikana sain luotua pitkiä yhteistyösuhteita useiden merkittävien ruoka-alan yritysten, lentoyhtiön, ruostumattoman teräksen valmistajan, kansainväliset elektroniikkajätin sekä tuotantoyhtiöiden kanssa. Vuosien myötä näistä yhteistyökumppaneista on tullut hyviä työkavereitani. Kun molemmat osapuolet luottavat toisiinsa ja tuntevat toistensa vahvuudet, on uusien ideoiden pallottelu ja toimeksiantojen briiffaus nopeampaa ja joustavampaa.

Videokuva vahvistuu portfoliossani

Viimeisten viiden vuoden aikana videotuotantojen osuus töissäni on kasvanut olennaisesti. Liikkuvan kuvan alustojen monipuolistuminen selittää osaltaan tämän kasvun. Nykyisin liikevaihdostani jo noin puolet tulee videotuotannoista. Haluaisin säilyttää tällaisen tasapainon videotuotantojen ja stillkuvaamisen välillä. Suurimpia haasteitani on viestiä asiakkailleni, että hallitsen niin still-kuvauksen kuin liikkuvankin kuvauksen. Asiakkaani saattavat nähdä osaamiseni vain heidän omien toimeksiantojensa kautta. Jos teen jollekin asiakkaalle mainoskuvia, he eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että voisin tehdä heille myös liikkuvaa kuvaa.

 

Kuinka hullua tää saa olla?

Työskentelen mielelläni kulttuurialan projektien parissa, sillä näissä töissä pääsee usein kokeilemaan rohkeita ratkaisuja ja voi antaa ideoiden lentää. Yksi hauskimmista töistäni viime kuukausilta on Svenska Teaternille tekemäni Landet-näytelmän juliste. Sain AD:lta leiskan, mutta myös hyvin vapaat kädet lähteä toteuttamaan tämän surrealistisen näytelmän julistetta. Mietin itsekseni, miten hullu juliste voisi olla. Kun AD totesi minulle, että mitä hullumpi sen parempi, aloin todella irrotella. Annoin mennä ja otin lopuksi sentin sekoilua takaisin. En välittänyt perspektiivistä tai muista realismin sanelemista asioista. Sommittelin useista elementeistä, kuten eri kokoisista hahmoista, lateksimaalista ja isosta kalsareissa loikkivasta enkelistä julisteen eli pystykuvan. Oman lisämausteensa tehtävään toi jälkikäteen tarve tehdä julisteesta myös vaakakuvamainos raitiovaunun kylkeen. Onneksi pystykuvan sai joustavasti muokattua myös todella leveäksi vaakakuvaksi.

 

“Näistä liikkuvan kuvan projekteista oli hyötyä, sillä pääsin myöhemmin kuvaamaan tv-ohjelmien promootiokuvia, mitä teen edelleen mielelläni.” 

 

Tavoitteena suurempaa ja hienompaa

Haluaisin tulevaisuudessa tehdä enemmän yhteistyötä isommissa tiimeissä luovan alan ammattilaisten kanssa. Olen työkavereitteni kanssa miettinyt, mikä olisi hyvä toimintamalli yhdistää eri alojen osaaminen ja tehdä pitkäjänteisempää yhteistyötä. Eri luovan alan ammattilaiset kootaan usein yksittäisen projektin ympärille ja tiimi hajoaa, kun tehtävä on valmis. Hyvää yhdessä tekemistä olisi kiinnostavaa jatkaa muissakin tulevissa projekteissa. Tavoitteeni on tehdä tulevaisuudessa suurempaa ja hienompaa, ja sen toteuttamiseen tarvitsen isomman tiimin, jossa on tarvittavaa erikoisosaamista.

Investointi ennakkosuunnitteluun kannattaa

Toivoisin, että still-kuvien ja videotuotantojen suhteen asiakkaat olisivat valmiita investoimaan tuotannon alkuvaiheeseen nykyistä enemmän aikaa ja voimavaroja. Kun töiden esisuunnitteluun, lokaatioiden skouttaamiseen tai lavastamiseen investoisi hieman enemmän, syntyisi lopputuloksena todennäköisesti priimaa vain ihan hyvän sijasta. Toivon myös tulevaisuuden töiltä lisää haastekertoimia. Usein tilaajat haluavat sitä, mitä olen tehnyt jo aiemmin. Hyväksi havaitun osaamisen rinnalla haluaisin myös kokeilla uutta ja rikkoa rajojani. 

Studio Kontrol Z tarjoaa hyvät puitteet

Studioni sijaitsee Lauttasaaressa. Studio Kontrol Z on kuuden valokuvaajaosakkaan kollektiivin ylläpitämä 300 neliön studio, jossa jokainen työskentelee itsenäisesti omien projektiensa kanssa. Olemme kollegoita, studiolla on hyvä fiilis ja meillä on hauskaa projektiemme parissa. Yhteisissä tiloissa työskentelystä on tietysti myös sosiaalistia hyötyä. Voi kysyä kaverilta neuvoja vaikkapa tarjousten laatimisessa, saa vertaistukea tai lounasseuraa tarvittaessa. Yhdessä hankitut studiotilat tarjoavat hyvät lähtökohdat vaativiin kuvausprojekteihin. Vuokraamme myös studiotiloja ja kuvauksissa tarvittavia oheistarvikkeita ulkopuolisten käyttöön.

 

 

Teksti: Olli Manninen