Tim Page vinkit valokuvaajille

Teksti: Ulla Pulkka
Kuva: Rami Lappalainen

Kävimme torikahvilla juttelemassa valokuvaamisesta ja kaupallisuudesta legendaarisen sotavalokuvaaja Tim Pagen kanssa. Vinkkejä sateli.
Menestys

”Montako hääkuvaajaa kuoli viime vuonna? Eli montako valokuvaajan paikkaa on vapaana? Puolella maailman ihmisistä on kamera ja he haluavat tulla kuuluisiksi. Luulenpa, että vastaus on löytää jokin tarkka erikoistumisalue. Autot. Koirat. Vedenalainen kuva. Sukeltavat koirat. Keskity yhteen pienen asiaan ja tule tunnetuksi sen osaajana – suomalaisten sukeltavien koirien kuvaajana.”

”Olen työskennellyt myös valtioille. Kannattaa katsoa kotimaan ulkopuolelle. Koettaa päästä suuren ulkomaisen lehtitalon Helsinki-kuvaajaksi. Japanissa ja Kiinassa on valtavat markkinat, mutta kieli täytyy opetella ensin.”

Arvostus

”Aina voi palkata jonkun kuvaamaan halvalla. Mutta ero lienee siinä, että jos kokematon kuvaaja lähetetään Afganistaniin, hänellä ei ole hajuakaan (fucking clue) mitä tehdä siellä. Hän ei tiedä miten pukeutua, toimia, varustautua. Ammattilaisuudessa ei ole kyse vain kuvaamisesta vaan kokemuksista, kyvystä lukea tilanteita, tajuta mitä on tekeillä. Sitä ei voi opettaa.”

”Kannan kameraa aina kaulassani. Parhaat kuvani eivät ole syntyneet tilauksesta. Kuvaan intohimolla. Ehkä ero ammattilaisen ja amatöörin välillä on myös tämä.”
”National Geographic käyttää ammattilaisia ja maksaa kunnon palkkion. Silti tunnettujenkin kuvaajien on vaikea saada toimeksiantoja, koska ne menevät kuhunkin teemaan erikoistuneille kuvaajille.”

Raha

”Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma kutsui minut, Philip Blenkinsopin ja Nic Dunlopin näyttelyyn, jonka teemana on Naiset ja rauha. Näyttely avataan Bangkokissa parin viikon kuluttua. Meiltä kysyttiin voimmeko toimittaa kuvat viikossa. Vastasin ”kyllä” ja kun kysyin palkkiosta, sain vastauksen: ”Olemme köyhä järjestö.” Paskapuhetta. He ovat YK, heillä on enemmän rahaa kuin kukaan voi kuvitella. Viikon tappelun jälkeen saimme sovittua, että jokainen meistä saa 1000 dollaria viidestä kuvasta. Saamme pitää printit itse ja heidän on tuhottava tiedostot.
Kaikki odottavat minun antavan kuvia ilmaiseksi.”

Julkisuus

”Nyt olen vähän snobi. Mutta jos suuri järjestö haluaa hyvää julkisuutta, sen ei kannattaisi käyttää tuntematonta kuvaajaa. Koska media haluaa jakaa tunnetun kuvaajan kuvia.”

Tulevaisuus

”Pelkään että maailman ja ihmisten historia katoaa. Kuinka kauan digitaalinen kuva säilyy? Kuinka kauan kovalevy kestää? Tulevaisuus on itse asiassa filmissä. Kotonani on puoli miljoonaa dia-kuvaa. Ne ovat jotakin kiinteää.”

”Kuinka moni edes tuntee sanaa entropia? Energiaa. Digitaalisista kuvista tulee helposti silkkaa energiaa. Kun ihminen kuolee, hänestäkin tulee jälleen energiaa. Suurta kierrätystä. Minua huolestuttaa ettei maailmaan jää fyysistä todistusaineistoa siitä mitä tapahtuu.”

Epävarmuus

”Minulla ei ole rahaa pankissa. Olen enemmän persaukinen kuin te kaksi yhteensä. En ikinä tiedä mistä seuraava palkkani tulee.”
”Viime viikolla kuvasin homokampaajia, trendikkäitä nuoria ihmisiä. En rahasta, vaan saadakseni ilmaisen hiustenleikkuun itselleni ja vaimolleni tosi kalliissa hiussalongissa.”

Eläke

”En saa eläkettä Australiassa. Valokuvat ovat eläkkeeni.”